Пошук

Контакт

супер воін

petrovoin@mail.ru

закон укр. про плануваня і забудову територій

29.09.2013 10:17

 

12 березня 2011 року набрав чинності Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Він вніс кардинальні зміни у містобудівне законодавство. Разом із тим втратив чинність Закон України “Про планування і забудову територій”, а також внесені зміни до 24 законодавчих актів України. Оперативно, одними з перших в Україні, з метою забезпечення ефективної реалізації даного Закону та нормативних актів, головним управлінням містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації разом із державною архітектурно-будівельною інспекцією в області виданий методичний збірник, до якого увійшли основні законодавчі та нормативно-правові акти в галузі містобудування. Нововведення в законодавстві коментує головний державний інспектор інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) у Волинській області Наталія Григорівна Юзвик.

- Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» без перебільшення можна назвати революційним. Він спрямований на спрощення дозвільних процедур у будівництві. Об’єкти будівництва за складністю поділяються на I, II, III, IV і V категорії. Відповідно до категорії складності передбачені дозвільні документи для здійснення будівництва цих об’єктів та прийняття в експлуатацію.


- Скажіть, будь ласка, чи можна здати в експлуатацію об’єкти індивідуальних забудов, зведені без відповідних дозволів до 2009 року?

- Законом також передбачений спрощений порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівельних об’єктів. А саме: прийняття в експлуатацію збудованих до 31.12.2009 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт. Заяви про прийняття їх в експлуатацію подаються до 31 грудня 2012 року, а оформлення здійснюється безоплатно інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю за результатами технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж таких об’єктів за наявності документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об’єкт, протягом 30 днів з дня подання заяви.


- Які зміни в Законі стосуються спрощення дозвільних процедур проектування та будівництва об’єктів?

- Важливим у новому Законі є скорочення дозвільних процедур. Відтепер проектування та будівництво об’єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку:

1) отримання замовником вихідних даних;

2) розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи;

3) затвердження проектної документації;

4) виконання підготовчих та будівельних робіт;

5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.


- Скільки часу потенційний забудовник має чекати дозволу на початок будівництва?


- Замість того, щоб чекати дозволу на початок будівельних робіт, достатньо буде подати відповідну декларацію інспекції, яка в десятиденний термін перевіряє її на повноту даних, реєструє та видає сертифікат. Якщо не видано дозвіл або відмову в його видачі, право на виконання будівельних робіт виникає на 11 день, а дозвіл вважається виданим - принцип мовчазної згоди.

Забудовники, які здійснюють будівництво на підставі будівельного паспорта, мають право виконувати будівельні роботи після направлення повідомлення в інспекцію.


- Даний порядок стосується об’єктів будівництва і вищих категорій складності?


- Об’єкти будівництва, які належать до IV i V категорій складності отримують дозвіл на виконання будівельних робіт, надавши в інспекцію такі документи:

1. Заява (за формами згідно Постанов Кабінету Міністрів України від 07.12.05р. №1176 та від 13.04.11р. №466).

2. Копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію.